Blog

KANNABINOIDOK MINT RÁKELLENES SZEREK: A PREKLINIKAI KUTATÁS JELENLEGI ÁLLÁSA

Zé
2022.04.09 12:44

A kannabinoidvegyületek hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget jelenthetnek

British Journal of Cancer – Nature

Tekintettel arra, hogy számos in vitro és állatkísérlet kimutatta, hogy a kannabinoidvegyületek daganatnövekedést gátló és antimetasztatikus hatást fejtenek ki, a kannabinoidvegyületek hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget jelenthetnek a jelenleg használt citosztatikus gyógyszerek mellett.

Ezt a nézetet alátámasztják azok a tanulmányok is, amelyek a kannabinoidok és a jelenleg használt kemoterápiás szerek és egyéb terápiás lehetőségek kombinált szinergikus hatását mutatják. Ezen túlmenően az adatok egyre inkább arra utalnak, hogy a kannabinoidok emellett antimetasztatikus és antiangiogén tumorterápiaként is működhetnek, és támogathatják az immunrendszert a daganatok elleni védekezésben.

A már említett, részben eltérő preklinikai vizsgálatokon túl néhány epidemiológiai vizsgálatot is be kell vonni a kannabinoidok szisztémás terápiás lehetőségként való lehetséges felhasználásának kritikai értékelésébe. Így egy nemrégiben közzétett prospektív megfigyeléses tanulmány kimutatta, hogy a kannabiszhasználat jelentősen lerövidíti a daganat progressziójáig eltelt időt és a rákos betegek általános túlélését. Ez a tanulmány azt szemlélteti, hogy a kannabiszhasználat, ebben az esetben az immunrendszer modulációján keresztül, negatív és így életveszélyes hatásokhoz vezethet a rákos betegek számára. Ezenkívül egy retrospektív megfigyelési vizsgálat a nivolumabra adott válaszarány csökkenését mutatta ki, bár a kannabisz hozzáadása nem volt hatással a progressziómentes túlélésre vagy a teljes túlélésre. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezekben a viszonylag kis betegcsoportokban végzett vizsgálatokban a kannabinoidok beadása kannabiszolaj vagy füstölt/inhalált kannabisz fogyasztásával történt, és sok esetben a kannabiszkészítményeket is megváltoztatták a vizsgálat során.

Másrészt ezeket az adatokat ellensúlyozza azon tanulmányok túlnyomó száma, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy az andokannabinoid rendszer aktiválása fontos tényező a tumorvédelemben, és így ígéretes célpont lehet a farmakológiai rákellenes beavatkozások számára. Ebben az összefüggésben a 119 beteget magában foglaló esetleírások lenyűgöző példáit mutattak be gyógyszerészeti minőségű szintetikus CBD-vel kezelt emlőrákos és gliómás betegeknél, ami a keringő daganatsejtek számának csökkenését vagy a daganat méretének csökkenését mutatta be ismételt vizsgálatokkal. Ezen túlmenően a cikk elején említett, jól lefolytatott, de nagyon kicsi, randomizált, placebo-kontrollos, 1b fázisú vizsgálat eredményei, valamint az itt bemutatott magasabb túlélési arány azoknál a betegeknél, akik placebó helyett nabiximolt szedtek intenzív dózisú temozolomiddal kombinálva, indokolja a nagyobb és így megfelelő teljesítményű randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatokhoz.

Összefoglalva, a kannabinoidok azon tulajdonsága, hogy gátolják a tumor növekedését és a tumor progresszióját több szintjén való terjedését, azt támasztja alá, hogy ezeket az anyagokat kiegészítő lehetőségként használják a daganatkezelésben. Mindazonáltal azt is meg kell jegyezni, hogy a kannabinoidok hatékonyságának, adagolásának és gyógyszerbiztonságának kutatásához a tumorterápiában még hosszú utat kell megtenni, különös tekintettel az elvégzendő klinikai vizsgálatokra, amelyek révén egyedül lehetséges a daganatos betegek számára előnyös hatások, ugyanakkor a esetleges kockázatok meghatározása.