Blog

AZ ENDOKANNABINOID RENDSZER

Zé
2022.02.06 16:58

Az EKR (endokannabinoid-rendszer) a legkiterjedtebb receptor rendszer a testben.

Endokannabinoid rendszer

Az egész testünkben vannak kannabinoid receptorok és több receptorunk van kannabinoidokra, mint bármely más anyagra. Az EKR (endokannabinoid-rendszer) a legkiterjedtebb receptor rendszer a testben. Az endokannabinoidok más neurotranszmitterekhez hasonló módon kötődnek a kannabinoid receptorokhoz és képesek kifejteni különböző hatásokat zár-és-kulcs mechanizmushoz hasonló működéssel. Képesek aktiválni a receptorokat, mint teljes vagy részleges agonisták (aktiválók), vagy kötődni tudnak egy receptorhoz és semleges antagonistaként (blokkoló) működni, amely nem aktiválja a receptort; vagy inverz agonistaként, ez esetben deaktiválják a receptort.

 

Az endokannabinoid-rendszer (EKR) endogén kannabinoidreceptorok csoportja, amelyek megtalálhatóak az emlősök agyában, valamint a központi és a perifériás idegrendszerben. Neuromodulációs lipideket (A lipidek az élőlények létfontosságú szerves vegyületei, többnyire glicerint és zsírsavat tartalmazó apoláris makromolekulák. Nevük a görög liposz = zsír szóból származik.) és az ehhez kapcsolódó receptorokat (Receptoroknak nevezik a sejtek plazmamembránján (sejtmembrán) vagy a sejtek belsejében elhelyezkedő kémiai jelfogó fehérjéket.) is magába foglalja. Az EKR, vagyis „a test saját kannabinoid-rendszere” részt vesz a különböző élettani folyamatokban, beleértve az étvágy, a fájdalomérzet, a közérzet, az emlékezés és a kannabisz növény pszichoaktív hatásainak közvetítésében. Az EKR továbbá szerepet játszik a sporttevékenységet követő euforikus érzet kialakításában.

Két fő típusát azonosították az endokannabinoidreceptoroknak: a CB1-et 1990-ben, valamint CB2-t 1993-ban. A CB1 receptorok elsősorban az agyban, idegrendszerben, valamint a perifériás szervekben, szövetekben találhatók. A CB1 a fő molekuláris célpontja az endokannabinoid ligandumoknak (Ligandumok: biológiai vonatkozásban a ligandum kifejezés nagyobb molekulákhoz kapcsolódó kisebb molekulákat jelöl, például receptorokhoz kapcsolódó szignálmolekulákat), amelyek a következők az anandamid (Az anandamid, vagy arachidonoil-etanolamid (AEA), egy endogén kannabinoid neurotranszmitter amely jelen van az állati és emberi agyban.) ,valamint az ehhez kapcsolódó mimetikus (utánzó jellegű) fitokannabinoid, a THC. Egy másik fő endokannabinoid a 2-arachidonoil-glicerol (2-AG), amely mindkét kannabinoidreceptor szempontjából aktív, valamint az ehhez kapcsolódó mimetikus fitokannabinoid, a CBD. A 2-AG, valamint a CBD szerepet játszik az étvágy, az immunrendszer-funkciók, illetve fájdalomszabályozási mechanizmusaiban.

A THC hatását a kannabiszban található fitokannabinoidok, különösen a kannabidiol és egyes terpének (Terpénekkel a hétköznapi életben viszonylag sokszor találkozhatunk, hiszen számos illóolajban megtalálhatóak.) bizonyos esetekben javíthatják, szinergisztikus hatást válthatnak ki.

 

Az endokannabinoid rendszer tág értelemben a következőket foglalja magába:

 

Az endogén arachidonsav (négyszeresen telítetlen ω-6-os zsírsav. Esszenciális zsírsavnak tekintjük, mivel a szervezet csak más esszenciális zsírsavakból linolsavból és linolénsavból tudja előállítani.) -alapú lipidek: anandamid (N -arachidonoil-etanolamid, AEA), valamint 2-arachidonoil-glicerol (2-AG); ezek az úgynevezett endokannabinoidok vagy élettani ligandumok a kannabinoid receptorok szempontjából. Endokannabinoidok minden esetben eikozanoidok.

Az enzimek, amelyek szintetizálják, valamint degradálják az endokannabinoidokat, mint a zsírsav-amid-hidroláz vagy monoacilglicerol lipáz.

A kannabinoid receptorok: CB1 és CB2, két G-fehérje-kapcsolt receptor, amelyek mind a központi, mind a perifériás idegrendszerben megtalálhatók.

A neuronok, az idegpályák, más sejtek, amelyekben ezek a molekulák, enzimek, valamint egyik vagy mindkét kannabinoid receptor típus megtalálható.

Az endokannabinoid rendszert vizsgálták genetikai, illetve farmakológiai módszerek segítségével is. Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a kannabinoidok neuromodulációs szerepet töltenek be különböző folyamatokban, beleértve a motoros képességek tanulását, étvágyat, a fájdalomérzetet, illetve egyéb kognitív és fizikai folyamatokat. A CB1 receptorok elhelyezkedése az endokannabinoid rendszeren belül nagymértékű átfedést mutat az orexin leképező rendszerrel, amely számos, az előbbiekben említett funkció közvetítésében szerepet játszik mind a fizikai, mind a kognitív szempontból. Továbbá a CB1 receptorok együtt fordulnak elő az orexin leképező idegsejtekkel a laterális hipotalamuszban illetve az orexin rendszer számos struktúrájában, termékében, ahol a CB1 és az orexin receptor 1 (OX1) receptorok mind fizikailag, mind funkcionálisan együtt alkotják a CB1–OX1 receptor heterodimert.

A receptorok expressziója

Tetrahidro-kannabinollal (THC) kezelt egerek esetén kimutatták, hogy a vegyület csökkenti a hippokampuszban a hosszútávú emlékek tárolásának folyamatát. Ezek az eredmények egybevágnak azon tapasztalatokkal, miszerint a kannabisz dohányzás általi használata rontja a rövid távú memóriát. Ez összhangban áll azzal, hogy a CB1 receptor nélküli egerekben erősebb volt a hosszútávú emlékek felerősítése, jelezve, hogy az endokannabinoid rendszer meghatározó szerepet játszik a régi emlékek törlésében. Egy tanulmány megállapította, hogy patkányok a nagy dózisú HU-210 (szintetikus kannabinoid) több héten keresztül tartó kezelésének hatására stimulálta a hippokampusz régió idegsejtjeinek növekedését a limbikus rendszer azon részében, amely szerepet játszik a deklaratív, térbeli emlékek kialakulásában, de nem vizsgálták a hatásait a rövid távú vagy hosszú távú memóriára. Együttesen ezek az eredmények azt sugallják, hogy az endokannabinoidok többféle hatást fejtenek ki az agyi hálózatokban, amelyek hatással bírnak a tanulási és emlékezési folyamatokra.

 

Az endokannabinoid aktivitás elsődleges funkciója fenntartani a stabil belső környezetet a külső környezet változásai ellenére. Ezt a stabilitást homeosztázisnak hívják, amit az endokannabinoidok segítenek elő a legalapvetőbb szinten. Ezek az endokannabinoidok sokféle mechanizmuson keresztül szabályozzák a homeosztázist, beleértve az intercelluláris kommunikáció megkönnyítését különböző sejttípusok között.

Az EKR számos alapvető funkcióban vesz részt. Úgy tartják, hogy szerepet játszik a memóriában, a hangulatban, az alvásban, az étvágyban, a fájdalomban, az immunválaszban, a gyulladásban és a sejtek élet halál ciklusában. Számos fiziológiai folyamatot is befolyásol, beleértve a keringést, az anyagcserét és szervi funkciókat. A kannabinoidok képesek “sodrással szemben” haladni, a posztszinaptikus idegtől biztosítani visszajelzést a preszinaptikus idegnek, ami eddig ismeretlen volt az idegrendszer kémiájában. Az endokannabinoid rendszer, a maga bonyolult tevékenységével az immunrendszerünkben, az idegrendszerünkben és a test összes szervében, szó szerint egy híd a test és a lélek között. Ha megértjük ezt a rendszert elkezdünk látni egy olyan mechanizmust, amely megmagyarázza, hogy a tudatállapotok hogyan segítik elő az egészséget vagy a betegséget.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Endokannabinoid rendszer, https://orvosikannabisz.com/