Blog

ARGÁNOLAJ

Zé
2022.02.16 20:53

Az argánolaj a legkülönfélébb egészségügyi problémákra használható eredményesen külsőleg és belsőleg egyaránt.

Argánfa az ”Életfája” 

A marokkói Argánfa az egyik legrégebbi fa a világon. "Életfája" néven is ismert, és szigorúan védett. Ezek a fák Marokkó délnyugati részén őshonosok. Akár 30 méter mélyre lenyúló gyökérzetével és hatalmas koronájával az argánfa hozzájárul a régió ökológiai egyensúlyának fenntartásához és segít megelőzni a világ egyik legszárazabb térségének további elsivatagosodását. Az argánfa termésének magjából kinyert olajat (2,4 kilogramm olaj előállításához 100 kilogramm argándióra van szükség) a berberek táplálkozásukban, de a hagyományos gyógyításban is alkalmazzák, májvédőként és epehajtóként, sebek és gyulladások kezelésére valamint bőr, köröm és haj ápolására is használják. Az argándió szüretelését és feldolgozását hagyományosan az asszonyok végzik. Ez az értékes természetes anyag mára keresett kereskedelmi cikk lett, így az argánolaj előállításának ősi tudományát ismerő marokkói asszonyok fenntartható keresetkiegészítéssel tudnak hozzájárulni családjuk jövedelméhez.

Az argánolaj legfontosabb összetevői

Néhány speciális összetevője és azok kombinációja különleges illata és bőrápoló, bőrfiatalító hatása miatt az argánolajból kitűnő kozmetikai termékek készíthetők, amelyek a problémás bőrnek sem jelentenek megterhelést. Emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is ismert.

A többszörösen telítetlen zsírsavakon kívül az argánolaj

  • tokoferolokat (az E-vitamin nagyon aktív antioxidáns hatású összetevőit), valamint
  • kétféle, más olajokban nem található fitoszterint tartalmaz.

A fitoszterinek legfontosabb tulajdonságai:

Amikor a növényi szterinek bekerülnek szervezetünkbe, a vékonybélben szabad növényi szterinné változnak. Ezeknek a szabad növényi szterineknek egy része a koleszterinnel együtt oldhatatlanná válik és a széklettel együtt távozik a szervezetből. A koleszterin mielőtt felszívódik a vérbe úgynevezett micellákba lép a micellák száma azonban korlátozott, ezért ha megfelelő mennyiségű növényi szterin van jelen, akkor kiszorítja a koleszterin egy részét, ezért kevesebb koleszterin szívódik fel.

A fitoszterinek jótékony mechanizmusának lényege tehát abban rejlik, hogy jelenlétük hatására kevesebb koleszterin szívódik fel, több választódik ki, és mindez úgy történik, hogy közben a szterinek szinte teljes mennyisége kiürül. Ezáltal csökken az LDL koleszterin, míg a HDL koleszterin és triglicerid szintje változatlan marad. Az LDL koleszterin funkcióját tekintve a koleszterin szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Az érfalon vagy érfalban lerakódó koleszterin komplex folyamat útján érszűkületet okozó plakkokat (lerakódásokat) alakít ki. Az LDL-koleszterin emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel, ezért kapta a "rossz" jelzőt. A HDL-koleszterin az úgynevezett „védő” vagy "jó" koleszterin, mivel a véráramban keringő vagy az érfalban már lerakódott koleszterint is felveszi vagy visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezzel pedig részt vesz az érfal védelmében. A fitoszterinek akár 30%-kal is képesek csökkenteni a koleszterin felszívódását! Az argánolajban emellett a növényekben csak nagyon ritkán előforduló schottenol és spinasterol is megtalálható. A schottenolról úgy tartják, hogy még tumorok ellen is hatásos, a spinasterol pedig stimulálja a sejtnövekedést és a sejtek megújulását. A két hatóanyag tulajdonságaira vonatkozó alaposabb kutatások még zajlanak.

Az argánolajban található polifenolokfenolsavakra és flavonoidokra oszthatók fel. A fenolsavak, mint például az argánolajban megtalálható ferulasav, meghatározzák bizonyos élelmiszerek ízét. A ferulasavnak a növényi sejtfalak felépítésében van szerepe. Szerkezete hasonlít a kurkuminéra, és a kozmetikai szerekben és szappanokban található antimikrobiális anyagok előállításához használják fel. A flavonoidok vízben oldódó növényi pigmentek, a gyümölcsök ezeknek köszönhetik színüket és ízüket, s mindegyikük jótékony hatással van a szervezetre. A quercetin és a myricetin például védi a bőrt a baktériumoktól és gombáktól. A polifenolok általánosságban antioxidáns, vagyis sejtvédő hatásúak, s ebben felveszik a versenyt az olyan ismert, a szabad gyököket megkötő anyagokkal, mint a C- és az E-vitamin vagy a béta-karotin. A polifenolokról emellett feltételezik, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek és segítenek megelőzni a szívinfarktust, a trombózist és a rákos daganatokat, de időskori szembetegségeket is, mint a makula-degeneráció és a szürkehályog. Kedvező hatásuk lehet az immunrendszerre és a hormonháztartásra is, ennek köszönhetően csökkenthetik az allergiára való hajlamot és a változókori panaszokat.

Tudományos kutatások az argánolajról

A Német Rákkutató Központ, a metzi Paul Verlaine Egyetem és az ismert immunológus, dr. Peter Schleicher közelebbről is megvizsgálták az argánolaj néhány rendkívüli alkotóelemét és azok gyógyító, betegségmegelőző hatását.

Francia tudósok mindenekelőtt az argánolajban található tokoferolokat vizsgálták. Ezek az E-vitamin-összetevők a fenolokkal együtt a sejtek védelmét látják el és lassítják a sejtek öregedési folyamatát.

Dr. Schleicher kutatásai szerint a spinasterol és a schottenol csak nagyon kevés növényi termékben találhatóak meg. Az ezekre vonatkozó prosztata- és mellrákot megelőző hatásátvizsgáló kutatások jelenleg is zajlanak. A spinasterol és a schottenol rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának kockázata.

Több, az argánolajban található hatóanyag is hozzájárul ahhoz, hogy az olaj serkenti a vérellátást és képes mérsékelni a gyulladási folyamatokat.

A Német Rákkutató Központban az argánolaj allergia és autoimmun betegségek – például a reuma –, valamint anyagcsere-zavarok elleni hatásosságát vizsgálták. Az olaj naponkénti fogyasztásával jó eredményeket lehet elérni.

Egy Marokkóban, a Casablancai Egyetemen végzett hosszú távú kutatás során az argánolaj koleszterincsökkentő hatását mutatták ki.

Az argánolajban található flavonoidok, mint például a quercetin, allergiás betegeknél megakadályozzák a hisztamin-túltermelést. Antioxidáns hatásukat és a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az anyagcsere-betegségek megelőzésében betöltött kedvező szerepüket is kimutatták.

Ezeket többek között a Marylandi Egyetemen vizsgálták.

Miért jó az argánolaj hajra?

Különösen jól alkalmazható a hajápolásban, akár tiszta formában, akár samponok, hajpakolások összetevőjeként. A fitoszterinek, a szkvalén, a ferulasavak, az E-vitamin és a polifenol visszaadják az igénybe vett, töredezett haj fényét és rugalmasságát.

Az argánolaj korpás haj és rendkívül száraz fejbőr kezelésére is használható: ehhez az olajat hajmosást követően masszírozzuk be a fejbőrbe, fél órán át hagyjuk hatni, majd öblítsük le a hajat. A fejbőr argánolajas masszírozása erősíti és táplálja a hajgyökereket is. Ez serkeni a természetes hajnövekedést és növeli a haj térfogatát. A kezelés jelentősen csökkentheti a hajhullást és lassítja az idő előtti öregedést is.

Miért jó az argánolaj a bőrnek?

A sejtek regenerálódását támogató hatását számos gyakorlati példa is alátámasztja: az argánolajból vagy annak felhasználásával készült termékek rendszeres használata segíthet csökkenteni a ráncokat és feszesebbé tenni a bőrt.

Aki pikkelysömörben, neurodermitiszben vagy ekcémában szenved, az valószínűleg már tudja, hogy az argánolaj gyulladáscsökkentő hatású, gyógyítja és ápolja az igénybe vett bőrt, amely ezeknek a betegségeknek az esetében rendkívüli módon kiszárad, hámlik és érzékenyen reagál a külső és a belső hatásokra. A neurodermitiszre más néven atópiás ekcéma mindmáig nem találtak gyógymódot. A betegség egyik lehetséges oka minden bizonnyal az immunrendszer zavara. Az argánolaj magas E-vitamin- és tokoferol-tartalma, kiegészülve a fitoszterolokkal hosszú távú használat esetén mindenesetre csökkenti az allergiára való hajlamot. Az argánolajas készítményeket annak is érdemes kipróbálnia, aki eddig hiába kutatott érzékeny, pattanásos vagy aknés bőrre is használható bőrápoló termékek után, fertőtlenítő, a gyulladt bőrterületek gyors gyógyulását lehetővé tévő antibakteriális hatása ugyanis ezekre a bőrproblémákra is hatásos. Lehetőleg mindig tiszta argánolajat használjunk!

Tudományos vizsgálatok sora azonban bebizonyította, hogy az argánolaj a legkülönfélébb egészségügyi problémákra használható eredményesen külsőleg és belsőleg egyaránt. További vizsgálatokkal kutatják az argánolaj különféle anyagcsere-betegségek, mint például magas vérnyomás vagy cukorbetegség, illetve a rák elleni hatásosságát. Néhány tanulmány máris kedvező eredményekre enged következtetni.
Az argánolaj, ez a különleges és kémiai segédanyagok nélkül előállított természetes termék rendkívül drága és ritka kincs. A hidegen sajtolt, „szűz” olaj kiválóan alkalmas kozmetikai szerek alapanyagának és gyógyászati célú bőrápolásra. A pörkölt argándióból kinyert olaj egzotikus ízzel gazdagítja asztalunkat.

Felhasznált Forrás: http://www.naturinstitut.info/arganoel.html