Blog

HATÉKONY LEHET A CBGA ÉS A CBDA A COVID-19 MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN?

Zé
2022.02.21 13:48

A CBGA-t és a CBDA-t egyformán hatékonynak találták a vírus alfa- és béta-változata ellen.

Egy új, ígéretes tanulmány azt mutatja, hogy a kannabigerolsav (CBGA) és a kannabidiolsav (CBDA) hatékony lehet a COVID-19 megelőzésében és kezelésében egyaránt. A CBGA-t és a CBDA-t egyformán hatékonynak találták a vírus alfa- és béta-változata ellen, ami szinergiát biztosíthat a járvány elleni globális küzdelemben a vakcinázási erőfeszítésekkel.

Richard B. van Breemen (Oregon State Global Hemp Innovation Center, College of Pharmacy és Linus Pauling Institute) által vezetett kutatást a Journal of Natural Products 2022. január 10-én tették közzé.

A tudósok azt találták, hogy a CBGA és a CBDA megakadályozta az emberi hámsejtek fertőzését a SARS-CoV-2 tüskeproteint expresszáló pszeudovírussal, valamint megakadályozta az élő SARS-CoV-2 bejutását a sejtekbe.

A THCA is hatékony

Ebben a vizsgálatban nem a CBGA és a CBDA voltak az egyetlen hatékony kannabinoid prekurzorok. A tetrahidrokannabinolsav (THCA) szintén potenciálisan nagy hatékonyságot mutatott, de szabályozott anyagként való jogi státusza miatt a tudósok nem tudtak elegendő mennyiséget beszerezni a benne rejlő teljes potenciál vizsgálatához.

A többi megfigyelt vegyület – a Δ9-tetrahidrokannabinol (Δ9-THC), a Δ8-tetrahidrokannabinol (Δ8-THC), a kannabikromén (CBC), a kannabigerol (CBG), a kannabinol (CBN) és a kannabidiol (CBD) – csak gyengén vagy egyáltalán nem mutatott potenciált ez a tanulmány.

Eddig számos korábbi, ember és állatmodellben végzett vizsgálat eredményének lehetünk tanúi , összehasonlítva a COVID-19 kezelésére CBD-készítményekkel feljegyzett klinikai gyakorlattal . Az úttörő tanulmány előtt az egyik legfrissebb , 2021 októberében közzétett megállapítás a Phytotherapy Research-ben a CBD lehetséges hatásait mutatja a SARS-CoV-2 hipergyulladás elleni küzdelemben a bélben. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a növényi kivonatokból származó összetett keverékekben található több kannabinoid egymástól függetlenül gátolja a SARS-CoV-2-t.

Hogyan működik a szervezetben?

A sejtbejutást gátlók felhasználhatók a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére és a COVID-19 fertőzések lerövidítésére azáltal, hogy megakadályozzák, hogy a vírusrészecskék megfertőzzék az emberi sejteket. A gazdasejtek SARS-CoV-2 általi fertőzése az S1 fehérje receptor-kötő doménjének (RBD) a humán sejtfelszíni receptor angiotenzin-konvertáló enzim-2-hez (ACE2) történő kapcsolódásával kezdődik, amely bőségesen fordul elő az emberi tüdőben és artériákban. , szív, vese és belek. Amikor a sejtbejutást gátlók kötődnek a tüskefehérjékhez, ezek a fehérjék nem kötődhetnek az ACE2 enzimhez. A vírus-receptor kölcsönhatások blokkolásának tudományos megközelítése más vírusok, köztük az 1-es típusú HIV és a hepatitis C elleni megoldások vizsgálatában is hasznosnak bizonyult.

A SARS-CoV-2 vírus tüskeproteinjének a gazdasejt ACE2 receptorához való kötődését a fertőzés során kritikus lépésnek tekintik. Emiatt a sejtbejutást gátló szerek, például a CBDA és a CBGA potenciálisan életmentő megoldások lehetnek a COVID-19 világjárványra. A tüskefehérje ugyanaz, mint a COVID-19 vakcinákban és az antitestterápiában.

Az újszerű módszer és eredményei

Az Oregoni Állami Egyetem tudósainak csoportja, köztük van Breemen professzor, kifejlesztették a mágneses mikrogyöngy-affinitás szelekciós szűrés (MagMASS) fejlett módszerét, amelyet a Journal of the American Society for Mass Spectrometry című folyóiratban publikáltak.

A botanikai kivonatok MagMASS-szal végzett szűrése során a Cannabis Sativa L. kivonatai több találatot produkáltak, a legjobb eredményeket a CBGA, THCA-A és CBDA esetében azonosították. A THC-A ellenőrzött státusza miatti kizárásával azt találták, hogy a CBDA és a CBGA blokkolja a humán hámsejtek fertőzését a tüskefehérjét expresszáló pszeudovírussal. Ami a legfontosabb, a CBDA és a CBGA is megakadályozta a vírus bejutását a sejtekbe még akkor is, amikor a tudósok az autentikus SARS-CoV-2 vírust használták.

A CBDA és a CBGA biohasznosulása

A tudósok megállapították, hogy a vírusok 50%-ának fertőzésének blokkolásához szükséges koncentráció magas, de talán elérhető. Azt már megállapították, hogy a humán önkénteseknek orálisan beadott CBDA 0,063 mg/kg-ban nagyobb biológiai hozzáférhetőséget mutatott, mint a CBD. Beagle kutyáknál a CBDA 1 mg/ttkg orális adagolása jól tolerálható volt, kétszer nagyobb biológiai hozzáférhetőség volt, mint a CBD. A CBGA biológiai hozzáférhetőségére még nincsenek tudományos adatok, de a tanulmányban részt vevő tudósok bizakodóak, hogy a szükséges koncentrációt el lehet érni.

Mi a legjobb módja ezeknek a vegyületeknek a fogyasztásának?

Amint azt van Breemen professzor a Vice magazinnak adott interjújában kifejtette, a COVID-19 elleni küzdelem során hatékony lehet a CBDA és a CBGA fogyasztása étrend-kiegészítő formájában, például pirula, olaj vagy gumicukor, közvetlenül azután, hogy valaki ki van téve pozitív ember, és mielőtt súlyosan megbetegszik.

„A kenderben felfedezett aktív vegyületek a kannabidiolsav, a CBD-A, a CBG-A és a THC-A. Az „A” egy savcsoportot, egy karbonsavat jelent – ​​ez a csoport kezeléssel eltávolítható. Tehát ha ezeket a vegyületeket tartalmazó kendertermékeket füstöljük vagy gőzöljük, a hőhatás a CBD-A kémiai bomlását vagy átalakulását okozhatja CBD-vé, a CBG-A CBG-vé és a THC-A THC-vé. Tehát tudjuk, hogy a CBD, a CBG és a THC nem aktív a vírus ellen. Javasoljuk tehát, hogy a dohányzás és a gőzölésből történő belélegzés helyett ezeknek a vegyületeknek a szájon át történő beadását javasoljuk” – mondta van Breemen professzor.

A van Breemen professzor vezette tudósok úgy vélik, hogy a keverékek felhasználása az egyes vegyületekhez képest még hatékonyabb is lehet. Már most komoly bizonyítékok szólnak az kísérethatás elmélet mellett. 

Például a Sidney Egyetem tudósai által egereken végzett és a Nature folyóiratban 2021 júliusában megjelent tanulmány azt mutatja, hogy az egerek plazmájában a CBDA-koncentráció 14-szer magasabb volt, amikor a teljes spektrumú kivonatból adták be, mint amikor beadták. mint egyetlen molekula. 

Kihívást jelentő környezet megteremtése a vírusváltozatok számára

A jelenleg is zajló világjárványra megoldást keresõ tudósok egyik elsõdleges aggodalma a vírusváltozatok elterjedése, amelyekbõl sok van, közülük a legaggasztóbb és legelterjedtebb az alfa-variáns (B.1.1.7), ill. béta variáns (B.1.351), mindkettőt megfigyelték ebben a vizsgálatban. Ezek a változatok jól ismertek arról, hogy elkerülik a korai származású SARS-CoV-2 elleni antitestek kialakulását, ami különösen aggasztó, mivel a jelenlegi vakcinázási stratégiák a korai származású RBD-n, mint antigénen alapulnak. A tudósok remélik, hogy ez a tendencia kiterjed majd más meglévő és jövőbeli változatokra is.

A kannabinoidok széleskörű elterjedésével továbbra is kialakulhatnak rezisztens változatok, de az oltás és a CBDA/CBGA-kezelés kombinációja nagyobb kihívást jelenthet a vírus számára – hangsúlyozzák a tudósok.

A CBD-vel és más kannabinoidokkal kapcsolatos nyilvános ismeretek előmozdításán túl az Ilesol Pharmaceuticalsnál szilárdan hiszünk abban, hogy tudományos bizonyítékokkal kell szolgálni, mielőtt bármilyen lehetséges egészségügyi előnyt állítunk, ezért nem javasoljuk vásárlóinknak vagy blogunk olvasóinak, hogy ne használjon bármilyen terméket bármilyen betegség kezelésére, mielőtt azt a nemzetközi gyógyszerszabályozó ügynökségek jóváhagyták.

Szerző: Jasminka Šikić
Az újságírásban és a médiaiparban több mint húsz éve dolgozott számos médiacégnél. Üzleti szerkesztő, kutatás és PR szakember. Ipari és tudományos hírek az Ilesol Pharmaceuticals számára.